Kik vagyunk? 

 

Jelenleg 3 rodéziai ridgeback, egy kan és két szuka alkotja falkánkat. A fajtáról legelőször a Veress-Szinák által jegyzett Kutyakalauzban olvastam gyerekkoromban, csodálva néztem a "tarajos" kutyát és olvastam a jellemzését. Az, hogy különleges, ráadásul Afrikában él és még oroszlánra is vadászik, rabul ejtett. Az első rodéziai ridgebacket egy külföldi utazás során láttam meg, fenséges volt, elegáns, arisztokratikus. Az akkori életvitelem, állandó utazásaim miatt kizárt volt, hogy bármilyen háziállatom legyen, hiszen jómagam is több helyen éltem egyszerre, de leginkább "útközben". 

2012-ben végül a körülmények lehetővé tették, hogy megvegyem első ridgebackemet.

Gamba 2012. március 27-én született a Bukavu-Bawu Kennelben Abuya von Dela-Eden és Bukavu-Bawu Pamuzinda párosításából. Nevét én választottam, az afrikai shona nyelven "harcost" jelent. A névválasztás tudatos volt, egyszer, mert adott volt a kezdőbetű a G-alomnak köszönhetően, másrészt két nővére megszületése után az ő érkezésére még várni kellett. Ugyan a legkisebb súllyal született, de hamar utolérte testvéreit.  

8 hetes korában hoztam el a tenyésztőnktől, azóta velem él. 3 hónapos korától fokozatosan szoktattam hozzá a különféle ingerekhez, rengeteget vittem társaságba, városközpontba, erdőbe, és ami talán a legfontosabb, kutyák, kölyöktársak közé. Már kölyökként is rendkívül kiegyensúlyozott volt, jó idegrendszerrel bírt, és a jól sikerült szocializációnak köszönhetően emberekkel és a legtöbb kutyával, lovakkal barátságos, legnagyobb örömünkre kisgyerekekkel is "kompatibilis". A nyugodtságához mostanára kellő magabiztosság is társult. Fajtajellegéből adódóan rendkívül fontosnak tartottam a kézbentarthatóságát, ezért 5 hónapos korától kutyaiskolába járt, ahol együtt tanultunk és a hathatós képzésnek köszönhetően egyre inkább egymásra hangolódtunk, majd sikeres engedelmességi vizsgát tettünk. Gamba a kiállítási ringben is eredményesnek bizonyult, fiatal és felnőtt korosztályban többszörös champion, grand champion és nemzetközi champion (Interchampion) címet szerzett, és veterán osztályban  (8+) is Hungária Veterán Champion, Veterán Klubgyőztes és a fajtaklub által 2020 Veterán Kanja lett. A nagyszerű kiállítási eredmények mellett rendkívüli jellemmel bír, rengeteg örömöt szerez a családunk összes tagjának. Az egészséges életmód biztosítása érdekében sokat kirándulunk, ahol lehetősége van saját tempójában futni, és a ridgeback társaival játszani.  

2015-ben a Muhabura Kennelből került hozzánk Sophie (Muhabura Princely Sophie of Hungary), aki színt hozott az életünkbe :) Igazi vagány, emellett rendkívül tanulékony és imád dolgozni. A ringben már 3 hónaposan bizonyított, első kiállításán Legszebb Bébi címet nyert, amit követett a Legszebb Kölyök, többszörös Best In Show helyezés. 3 ország Junior Championja és 18 hónapos korára 2 ország felnőtt champion címét tudhatott maga mögött. Többször volt Évgyőztes, Évgyőztes 2. helyezett a fajtaklub pontversenyén, Interchampion. A fajtának megfelelő egészségügyi szűrésekkel rendelkezik.  Sophietól 2 alom született, 2018-ban es 2020-ban.

2018-ban megtartottam egy ígéretesnek tűnő szukát Sophie és Mal párosításából. Thora beváltotta a hozzá fűzött reményeket, több ország junior championja, fiatal klubgyőztes, fiatal special kiálltás győztes címmel rendelkezik. Legbüszkébb a Legszebb magyar tenyésztésű szuka címre vagyok, melyet egy több évtizede tenyésztő bírótól érdemeltünk ki. Thora mind külsejét, mind belső tulajdonságait látva egy különleges, ízig-vérig rodéziai ridgeback. 2021 áprilisában megfelelt a tenyészvizsgán, így Sophie mellett ő is továbbviheti kennelünk nevét és hozzájárulhat a hazai ridgeback állomány nemesítéséhez. 

 

Miért Kishima?

2015-ben egy feledhetetlen élményben volt részem afrikai utazásom során. Ötnapos gyaloglás után a Kilimandzsáró tetején találtam magam. Az út során nemcsak életreszóló emlékeket szereztem, hanem megfogalmazódott bennem a tervezett kennelem neve is, KISHIMA. A Kilimandzsárónak három csúcsa van, a KIBO, a SHIRA és a MAWENZI. A Shira plató próbára tett mind fizikailag mind mentálisan, a Mawenzi csúcsa 5000 méter felett mosolygott rám a felkelő nap fényében, míg a Kibo a csúcs meghódítását jelentette. 

2016 nyarán létrejött a KISHIMA kennel, melynek alapító kanja Bukavu-Bawu Gamba, alapító szukája pedig Muhabura Princely Sophie of Hungary. Hiszem, hogy a fenséges hegy emléke méltón fog továbbélni otthonunkban. 

Az alapokat leraktam, de az építkezés most kezdődik csak igazán. Bízom benne, hogy sok tanulással, kellő türelemmel és alázattal be fog érni a munkám gyümölcse. Célom, hogy stabil, kiegyensúlyozott idegrendszerű, egészséges egyedek, a fajta funkcionális tulajdonságait magában hordozó kölykök kerüljenek ki kennelünkből. 

 

A Kishima Kennel 2016 októberétől szeretettel vár minden kedves érdeklődőt!

 

 

   Deák Andrea / Kishima Kennel