Kik vagyunk? 

 

Két rodéziai ridgeback, egy kan és egy szuka boldog és büszke tulajdonosa vagyok. A fajtáról legelőször a Veress-Szinák által jegyzett Kutyakalauzban olvastam gyerekkoromban, csodálva néztem a "tarajos" kutyát és olvastam a jellemzését. Az, hogy különleges, ráadásul Afrikában él és még oroszlánra is vadászik, rabul ejtett. Az első rodéziai ridgebacket egy külföldi utazás során láttam meg, fenséges volt, elegáns, arisztokratikus. Az akkori életvitelem, állandó utazásaim miatt kizárt volt, hogy bármilyen háziállatom legyen, hiszen jómagam is több helyen éltem egyszerre, de leginkább "útközben". 

2011-ben visszaköltöztem Magyarországra, majd 2012-ben vettem egy családi házat hatalmas udvarral, kerttel, azóta ez az otthonom. Ezután került hozzám első ridgebackem. 

Gamba 2012. március 27-én született a Bukavu-Bawu Kennelben Abuya von Dela-Eden és Bukavu-Bawu Pamuzinda párosításából. Nevét én választottam, az afrikai shona nyelven "harcost" jelent. A névválasztás tudatos volt, egyszer, mert adott volt a kezdőbetű a G-alomnak köszönhetően, másrészt két nővére megszületése után az ő érkezésére még várni kellett. Ugyan a legkisebb súllyal született, de hamar utolérte testvéreit.  

8 hetes korában hoztam el a tenyésztőnktől, azóta velem él. 3 hónapos korától fokozatosan szoktattam hozzá a különféle ingerekhez, rengeteget vittem társaságba, városközpontba, erdőbe, és ami talán a legfontosabb, kutyák, kölyöktársak közé. Már kölyökként is rendkívül kiegyensúlyozott volt, jó idegrendszerrel bírt, és a jól sikerült szocializációnak köszönhetően emberekkel és a legtöbb kutyával, lovakkal barátságos, legnagyobb örömünkre kisgyerekekkel is "kompatibilis". A nyugodtságához mostanára kellő magabiztosság is társult. Fajtajellegéből adódóan rendkívül fontosnak tartottam a kézbentarthatóságát, ezért 5 hónapos korától kutyaiskolába járt, ahol együtt tanultunk és a hathatós képzésnek köszönhetően egyre inkább egymásra hangolódtunk, majd sikeres engedelmességi vizsgát tettünk. Gamba a kiállítási ringben is eredményesnek bizonyult, többszörös champion, grand champion és nemzetközi champion (Interchampion.) A nagyszerű kiállítási eredmények mellett rendkívüli jellemmel bír, rengeteg örömöt szerez a családunk összes tagjának. Az egészséges életmód biztosítása érdekében sokat kirándulunk, ahol lehetősége van saját tempójában futni, és a ridgeback társaival játszani.  

2015 március 25-én 12 gyönyörű kiskutya született a Muhabura Kennelben. Mialatt Gamba születésnapi vacsoráját készítettem, megérett az elhatározás bennem. Már rendelkezem kellő ismerettel, tapasztalattal ahhoz, hogy bővüljön a család. Mivel a tenyészszemlén a bíró tenyésztésre javasolt minősítést adott Gambának, a párválasztás tudatos volt. Vérvonalban különböző, de legalább olyan prominens és egészséges felmenőkkel rendelkező szukát kerestem mellé, mint amilyen ő maga. 

Két hónappal később otthonunkba költözött Sophie (Muhabura Princely Sophie of Hungary), aki színt hozott az életünkbe :) Igazi vagány, emellett rendkívül tanulékony és imád dolgozni. A ringben már 3 hónaposan bizonyított, első kiállításán Legszebb Bébi címet nyert, amit követett a Legszebb Kölyök, többszörös Best In Show helyezés. 3 ország Junior Championja és 18 hónapos korára 2 ország felnőtt champion címét tudhatja maga mögött és az Interchampion cím várományosa. Csakúgy mint Gamba, Sophie is csipő-, könyök- és válldiszplázia-mentes.  

Miért Kishima?

Tavaly egy feledhetetlen élményben volt részem afrikai utazásom során. Ötnapos gyaloglás után a Kilimandzsáró tetején találtam magam. Az út során nemcsak életreszóló emlékeket szereztem, hanem megfogalmazódott bennem a tervezett kennelem neve is, KISHIMA. A Kilimandzsárónak három csúcsa van, a KIBO, a SHIRA és a MAWENZI. A Shira plató próbára tett mind fizikailag mind mentálisan, a Mawenzi csúcsa 5000 méter felett mosolygott rám a felkelő nap fényében, míg a Kibo a csúcs meghódítását jelentette. 

2016 nyarán létrejött a KISHIMA kennel, melynek alapító kanja Bukavu-Bawu Gamba, alapító szukája pedig Muhabura Princely Sophie of Hungary. Hiszem, hogy a fenséges hegy emléke méltón fog továbbélni otthonunkban. 

Az alapokat leraktam, de az építkezés most kezdődik csak igazán. Bízom benne, hogy sok tanulással, kellő türelemmel és alázattal be fog érni a munkám gyümölcse. 

 

A Kishima Kennel 2016 októberétől szeretettel vár minden kedves érdeklődőt!

 

 

   Deák Andrea / Kishima Kennel