FCI-Standard N° 146

RODÉZIAI RIDGEBACK
EREDET: Dél-Afrika.
A fajtaleírást a Dél-Afrikai Kennel Szövetség és a Zimbabwe Kennel Klub bocsátotta rendelkezésre.

A hivatalos és jelenleg érvényben levő fajtaleírás közzétételének ideje: 1996.12.10.

HASZNOSÍTÁS:
A Rodéziai Ridgeback-et a világ számos részén még mindig használják vadászatra, de különösen nagyra értékelik házőrző kutyaként és családi kedvencként.

FCI OSZTÁLYOZÁS:  VI. fajtacsoportt: kopók és rokon fajták.
3. szekció: rokon fajták
Munkavizsga kötelezettsége nélkül.

 RÖVID TÖRTÉNELMI ÖSSZEFOGLALÓ:
Jelenleg a rodéziai ridgeback az egyetlen bejegyzett fajta, amely Dél-Afrikában őshonos. Ősei a dél-afrikai Fokföldre vezethetőek vissza, ahol a korai telepesek kutyáit a félig háziasított, ridge-dzsel rendelkező Hottentotta vadászkutyákkal keresztezték. A 2 vagy 3 fős csoportokban vadászó rodéziai ridgeback vagy oroszlánkutya eredeti feladata a vadállatok, különösen az oroszlán nyomkövetése, illetve nagy mozgékonyságával a vad kontroll alatt tartása volt a vadász megérkezéséig.
Az eredeti fajtaleírás alapjául, amelynek tervezetét F.R. Barnes készítette Bulawayo-ban, Rodéziában 1922-ben, a Dalmata fajtaleírása szolgált és azt a Dél-Afrikai Kennel Szövetség 1926-ban hagyta jóvá.

 ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS:
A Rodéziai Ridgeback kiegyensúlyozott, erős, izmos, agilis és aktív kutya, felépítése szimmetrikus, nagy állóképessége mellett jelentős sebességre képes. A hangsúly a mozgékonyságon, az elegancián és az egészségén van, masszívságra való törekvés nélkül. A fajta sajátossága a kutya hátán lévő ridge; mely azáltal jön létre, hogy annak vonalában a szőr ellentétes irányban nő a szőrzet többi részéhez képest. A ridge a fajta védjegye.
A ridge-nek egyértelműen körülhatároltnak, szimmetrikusnak és a csipő irányában fokozatosan elvékonyodónak kell lennie. Közvetlenül a vállak mögött kell kezdődnie és folytatódnia a csípőcsontig. A ridge-nek kizárólag két koronája lehet, azoknak teljesen azonosnak kell lenniük és egymással szemben kell elhelyezkedniük. A koronák alsó szélei nem húzódhatnak lejjebb, mint a ridge teljes hosszának egyharmada. A ridge megfelelő átlagos szélessége 5 cm (2").

VISELKEDÉS/VÉRMÉRSÉKLET:
Méltóságteljes, intelligens, idegenekkel szemben távolságtartó, az agresszivitás vagy félénkség bármiféle jele nélkül.
FEJ:

KOPONYAI RÉGIÓ:
Koponya: A fej fülek közötti szélessége, valamint a távolság a nyakszirttől a stopig és a stoptól az orrhegyig megegyezik, lapos és széles a fülek között, a fej nyugodt állapotban redőmentes.
Stop: Meglehetősen jól látható és nem képez egyenes vonalat az orr és a nyakszirtcsont között.
ARC RÉGIÓJA:
Orr: Színe fekete vagy barna. Fekete orr esetén sötét, barna orr esetén borostyán színű szemek.
Pofa: Hosszú, mély és erőteljes.
Ajkak: Az ajkak tiszták, szorosan rásimulnak az állkapocsra.
Állkapocs/fogazat: Erős állkapocs, tökéletes és teljes ollós harapással, azaz a felső fogsor közvetlenül fedi az alsót, az állkapocsra függőlegesen. A fogazat, főként a szemfogak, jól fejlettek.

ARC: Az arc tiszta.
Szemek: Mérsékelten távol ülők, kerekek, tiszta, csillogó, intelligenciát sugárzó tekintet, a szemek színe harmonizál a szőrzet színével.
Fülek: Elég magasan tűzöttek, közepes méretűek, a fültőnél szélesek, lekerekített végük irányában fokozatosan elkeskenyednek. A fejhez közel simulónak kell lenniük.
NYAK:
Meglehetősen hosszú, erős és ránc nélküli.
TEST:
Hát: Erőteljes.
Lágyék: Erős, izmos, kissé ívelt.
Mellkas: Nem túl széles, de nagyon mély és tágas, a könyökig ér. A mellkas elülső része oldalnézetből látható. A bordák mérsékelten íveltek, és semmiképpen sem hordó alakúak.
FAROK:
Tövénél vastag és a vége irányában fokozatosan elkeskenyedik, sima. Nem túl magasan és nem túl mélyen tűzött. Kissé felfelé ívelt, sohasem felfelé kunkorodó.

VÉGTAGOK

MELLSŐ VÉGTAGOK:
Általános megjelenés: Tökéletesen egyenesek, erősek, jól fejlett csontokkal, a könyök a testhez közel helyezkedik el. Oldalnézetből szélesebbnek látszanak, mint elölről.
Vállak: Lefelé íveltek, tiszták, izmosak.
Csüd: Erős, enyhe ruganyossággal.

HÁTSÓ VÉGTAGOK
Általános megjelenés: A hátsó lábak izmai szárazak, jól körülhatárolhatóak.
Térd: A térdizület jól szögelt.
Csánk: Erős, viszonylag mélyen helyezkedik el.

MANCSOK: A mancsok tömörek és gömbölyűek, jól ívelt ujjakkal és kemény, rugalmas talppárnákkal, az ujjak és a talppárna közötti területet szőr védi.

TESTTARTÁS/MOZGÁS:
Egyenes, szabad/akadálymentes, élénk/lendületes.

SZŐRZET:

MINŐSÉG: Rövid, sűrű, sima és fényes de sohasem gyapjas vagy selymes.

SZÍN: Világos búzaszíntől a vöröses búzaszínig. Egy kevés fehér a mellkason és a lábujjakon megengedett, de túl sok fehér nem kívánatos az alábbi helyeken: a hason, és a lábujjak felett. Sötét pofa és fülek megengedettek. Túl sok fekete szőr a szőrzetben kifejezetten nem kívánatos.

MÉRET ÉS TESTTÖMEG:
Marmagasság: Kanoknál: 63-69 cm. (25"-27")
Szukáknál: 61-66 cm (24"-26")
Súly: Kanoknál: 36,5 kg (80 lbs)
Szukáknál: 32 kg (70 lbs)

HIBÁK:
Bármilyen eltérés a fent megjelölt pontoktól hibának tekintendő, a súlyosság megítélésének foka egyenes arányban kell legyen az eltérés mértékével, illetve azzal, hogy annak milyen hatása van a kutya egészségére és közérzetére.
KIZÁRÁSRA OKOT ADÓ HIBÁK
• Agresszív vagy túlzottan félénk kutya.
• Bármely kutya, amely fizikai vagy viselkedésbeli abnormalitás jelét mutatja.

MEGJEGYZÉS:
• A kanoknak két egyértelműen normálisan fejlett, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkezniük.
• Kizárólag funkcionálisan és klinikailag egészséges, a fajtának megfelelő kutyák tenyészthetőek.